Μαντεμένιες Πιατέλες - Πλάκες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Μαντεμένιες Πιατέλες - Πλάκες είναι αναντικατάστατα σκεύη κουζίνας που συνδυάζουν ποιότητα, λειτουργικότητα και ανθεκτικότητα. Είναι κατασκευασμένες από υψηλής ποιότητας μαντέμι – υλικό γνωστό για τις εξαιρετικές θερμικές του ιδιότητες. Χαρακτηρίζονται από:
-
Ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας: Εξασφαλίζουν ότι κάθε μέρος της πλάκας έχει την ίδια θερμοκρασία.
-
Ανθεκτικότητα: Αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και είναι πρακτικά άφθαρτες.
-
Μη κολλητική επιφάνεια: Με σωστή συντήρηση, το μαντέμι δημιουργεί ένα φυσικό μη κολλητικό στρώμα.
Μαντεμένιες Πιατέλες - Πλάκες είναι προτιμώμενες τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική μαγειρική, χάρη στις μοναδικές τους ιδιότητες. Είναι κατάλληλες για χρήση τόσο στο σπίτι όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Ακολουθούν μερικές από τις πιο συνηθισμένες τους εφαρμογές:
-
Κρέας και ψάρι: Ιδανικές για μπριζόλες, φιλέτο κοτόπουλου, σολομό και άλλα είδη κρέατος.
-
Λαχανικά στη σχάρα: Διατηρούν τη γεύση και την υφή των λαχανικών.
-
Ζύμη και ψωμί: Τέλειες για την προετοιμασία τηγανίτες, πίτες και πίτσες.

Πλεονεκτήματα των Μαντεμένιων Πιατέλων - Πλακών Solagio
Οι μαντεμένιες πιατέλες και πλάκες της Solagio είναι ιδανικές για μαγείρεμα και ψήσιμο, καθώς προσφέρουν:
-
Συμπαγή μεγέθη: Ιδανικά για κάθε κουζίνα και κατάλληλα για χρήση σε διάφορους τύπους εστιών και φούρνων.
-
Εύκολη συντήρηση και αντοχή στη διάβρωση: Η ειδική επάλειψη εγγυάται αντικολλητική επιφάνεια, που προστατεύει από τη σκουριά και κάνει το καθάρισμα πανεύκολο.
-
Αισθητικά άψογος σχεδιασμός: Με προσεγμένο φινίρισμα που ταιριάζει σε κάθε κουζίνα και κάθε διακόσμηση.
-
Κατάλληλες για όλους τους τύπους σχαρών και εστιών: Κατάλληλες για όλους τους τύπους εστιών — αερίου, ηλεκτρικές και επαγωγικές — καθώς και για χρήση στον φούρνο.
Είδη Μαντεμένιων Πιατέλων - Πλακών
Στην αγορά υπάρχουν μερικοί βασικοί τύποι μαντεμένιων πιατέλων - πλακών:
-
Λείες πλάκες: Ιδανικές για ψήσιμο ζυμαρικών, αυγών, τηγανιτών και άλλων τροφίμων που απαιτούν ομοιόμορφη θερμότητα. Εξασφαλίζουν λεία, ομοιόμορφη επιφάνεια χωρίς ανεπιθύμητες γραμμές.
-
Πλάκες με ραβδώσεις: Κατάλληλες για ψήσιμο κρέατος, ψαριών και λαχανικών, προσφέροντας χαρακτηριστικές γραμμές σχάρας και βοηθώντας στην αποστράγγιση των λιπαρών.
-
Διπλής όψης πλάκες: Προσφέρουν τη μέγιστη ευελιξία: από τη μία πλευρά λείες για τηγάνισμα, από την άλλη ραβδωτές για ψήσιμο τύπου γκριλ. Ιδανικές για πολυχρηστικές κουζίνες και εξοικονόμηση χώρου.
Πώς να Επιλέξετε την Κατάλληλη Μαντεμένια Πιατέλα - Πλάκα
Η επιλογή της κατάλληλης μαντεμένιας πλάκας εξαρτάται από τις ανάγκες μαγειρέματος και τον διαθέσιμο εξοπλισμό. Παρακάτω παρατίθενται οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:
Μέγεθος και σχήμα: Επιλέξτε πλάκα με βάση τις διαστάσεις της εστίας ή του φούρνου σας. Οι ορθογώνιες πλάκες είναι ιδανικές για μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού ή μακρόστενα σκεύη, ενώ οι στρογγυλές είναι πιο ευέλικτες και κατάλληλες για καθημερινή χρήση. Επιλέξτε ανάμεσα σε λεία, ραβδωτή ή διπλής όψης, ανάλογα με το είδος τροφίμων που μαγειρεύετε συχνότερα (π.χ. ζυμαρικά, κρέας, λαχανικά). Ελέγξτε αν η πλάκα είναι κατάλληλη για επαγωγικές εστίες, αέριο, κεραμικές επιφάνειες ή φούρνο, ανάλογα με τον εξοπλισμό σας.
Αξεσουάρ: Συνδυάστε τη μαντεμένια πλάκα με ξύλινη βάση για εύκολο σερβίρισμα και προστασία της επιφάνειας από τη θερμότητα.
Συχνές Ερωτήσεις για Μαντεμένιες Πιατέλες - Πλάκες
-
Πώς συντηρείται η μαντεμένια πλάκα;
Καθαρίστε την με ζεστό νερό και μαλακό σφουγγάρι. Αποφύγετε το σαπούνι και τα μεταλλικά σύρματα.
-
Μπορεί η μαντεμένια πλάκα να χρησιμοποιηθεί στον φούρνο;
Ναι, οι μαντεμένιες πλάκες είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους φούρνων.
-
Πώς να αποφύγω τη σκουριά;
Στεγνώστε την πολύ καλά μετά το πλύσιμο και αλείφετε περιοδικά με ένα λεπτό στρώμα φυτικού λαδιού.
-
Τι είναι το seasoning;
Είναι η διαδικασία δημιουργίας αντικολλητικής επίστρωσης μέσω επάλειψης με λάδι και θέρμανσης.
-
Είναι κατάλληλες οι μαντεμένιες πλάκες για επαγωγικές εστίες;
Ναι, το μαντέμι λειτουργεί εξαιρετικά σε επαγωγικές εστίες λόγω της υψηλής μαγνητικής αγωγιμότητάς του.
-
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ξύλινης βάσης;
Προσφέρει άνεση στο σερβίρισμα και προστατεύει τις επιφάνειες από την υψηλή θερμότητα της πλάκας.
-
Μπορεί η μαντεμένια πλάκα να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο;
Απολύτως. Είναι ιδανική για χρήση σε μπάρμπεκιου ή φωτιά.
-
Ποια είναι η διάρκεια ζωής της;
Με σωστή φροντίδα, μια μαντεμένια πλάκα μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες, ακόμη και μια ζωή.
-
Υπάρχουν ειδικά μοντέλα για ψάρι;
Ναι, ορισμένες πλάκες διαθέτουν ειδικό σχήμα και ανάγλυφα για καλύτερο ψήσιμο ψαριών.
Συνταγές για μαγείρεμα σε Μαντεμένιες Πιατέλες - Πλάκες
Συνταγή 1: Σουβλάκια Αρνίσια με Ψητά Λαχανικά

Απαραίτητα Υλικά:
-
500 γρ. αρνίσιο κρέας σε κύβους
-
1 κόκκινη πιπεριά
-
1 πράσινη πιπεριά
-
1 κεφάλι κόκκινο κρεμμύδι
-
6-8 ντοματίνια
-
4-5 σκελίδες σκόρδο
-
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
-
1 κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Τρόπος Παρασκευής:
-
Προετοιμασία υλικών: Κόψτε το αρνίσιο κρέας σε ίσα κομμάτια. Κόψτε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια.
-
Μαρινάδα: Ανακατέψτε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και αποξηραμένη ρίγανη. Μαρινάρετε το κρέας και τα λαχανικά και αφήστε τα για 15-20 λεπτά.
-
Σουβλάκια: Περάστε εναλλάξ το κρέας, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τα ντοματίνια σε ξύλινα σουβλάκια.
-
Προετοιμασία της Μαντεμένιας Πιατέλας - Πλάκας: Ζεστάνετε τη Μαντεμένια Πιατέλα Solagio σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και βάλτε τα σουβλάκια.
-
Ψήσιμο: Ψήστε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι το κρέας να γίνει χρυσαφένιο και καλοψημένο. Προσθέστε το σκόρδο για άρωμα τα τελευταία λεπτά.
Συμβουλή: Σερβίρετε με ξύλινη βάση για τη Μαντεμένια Πιατέλα - Πλάκα, για να διατηρήσετε τη θερμότητα και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Συνταγή 2: Ζουμερό Μοσχαρίσιο Κρέας με Καραμελωμένο Κρεμμύδι και Λαχανικά

Απαραίτητα Υλικά:
-
Μερικές μοσχαρίσιες μπριζόλες (200-250 γρ. η κάθε μία)
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
-
2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
-
2 πράσινες καυτερές πιπεριές
-
6 ντοματίνια
-
4-5 μικρά κρεμμυδάκια (πέρλες)
-
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι
-
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
-
1 κ.σ. βούτυρο (για το τελείωμα)
Τρόπος Παρασκευής:
- Προετοιμασία του κρέατος:
Βγάλτε τις μπριζόλες από το ψυγείο 30-40 λεπτά πριν το μαγείρεμα. Αφήστε τις να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου και στεγνώστε τις καλά. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
- Ζέσταμα της Μαντεμένιας Πιατέλας - Πλάκας:
Ζεστάνετε τη Μαντεμένια Πιατέλα Solagio σε υψηλή θερμοκρασία για 3-5 λεπτά. Πρέπει να είναι πολύ καλά ζεσταμένη για να "σφραγίσει" το κρέας.
- Σφράγισμα των μπριζολών:
Προσθέστε 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο στη πλάκα και τοποθετήστε τις μπριζόλες. Ψήστε κάθε πλευρά για 3-4 λεπτά για μέτρια ψήσιμο (medium rare). Προσαρμόστε τον χρόνο αν θέλετε περισσότερο ψημένες.
Προσθέστε τις πιπεριές, τα ντοματίνια και τα κρεμμυδάκια τα τελευταία λεπτά. Ψήστε τα ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθήκη αρώματος:
Προσθέστε το βούτυρο, το σκόρδο και το δεντρολίβανο στο τέλος. Με ένα κουτάλι περιχύστε τις μπριζόλες με το λιωμένο βούτυρο.
- Ανάπαυση του κρέατος:
Αφήστε τις μπριζόλες να ξεκουραστούν για 5-7 λεπτά. Αυτό βοηθά να διατηρηθούν ζουμερές.
Συμβουλή: Η Μαντεμένια Πιατέλα Solagio προσφέρει τέλειο ψήσιμο. Σερβίρετε το μοσχάρι με λαχανικά ή σαλάτα.